Thursday, December 18, 2008

Nokia Nseries networked services

Tα τηλέφωνα Nseries της Nokia, εκτός από εφαρμογές που τρέχουν στο τηλέφωνο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πόρους του internet μέσω 3G/GPRS/WLAN (αναλόγως την συσκευή και την κάλυψη δικτύου).

Οι υπηρεσίες όμως που κάνουν την διαφορά είναι οι διαδικτυακές. Πρόκειται για εφαρμογές που τρέχουν στην συσκευή μας, επικοινωνούν μέσω 3G/GPRS/WLAN και δίνουν πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία.

Εφαρμογές

Ένα πρώτο και απλό παράδειγμα είναι η εφαρμογή Fring. Πρόκειται για ένα mashup το οποίο συγκεντρώνει τους λογαριασμούς Skype, MSN, Y! κλπ και τους ενοποιεί ώστε να είναι δυνατή η χρήση VoIP τηλεφωνίας και chat από το κινητό. Εννοείται ότι προτιμητέα ζεύξη στην Ελλάδα είναι μέσω WLAN. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με κεραία κινητής τηλεφωνίας, αλλά κάτι τέτοιο είναι ακόμα οικονομικά ασύμφορο στην χώρα μας.

ShoZu: Πάλι πρόκειται για mashup, συγκεντρώνει πάρα πολλές υπηρεσίες, αυτή την φορά για blogging, socializing και media uploading. Με το PicasaWeb δουλεύει μια χαρά, με το Box crashαρει..

GPSed: Παρόμοια υπηρεσία με την Nokia ViNe με έμφαση στις διαδρομές και την σύνδεση τους με υπηρεσίες και εφαρμογές της Google (Google Earth και Picasa/PicasaWeb).

Nokia

Mobile Web Server:Μια εφαρμογή της Nokia, ένα ακόμα project που προσπαθεί να κλείσει το χάσμα του τηλεφώνου με τις υπηρεσίες διαδικτύου. Σας επιτρέπει να έχετε μεταξύ άλλων blog, εντοπισμό θέσης, επαφές, ημερολόγιο, πρόσβαση στην κάμερα και τα πολυμέσα. Το πως θα προβάλλετε αυτά τα στοιχεία του κινητού σας είναι δικό σας θέμα. Η Nokia παρέχει το microsite που προέρχεται από το κινητό σας μέσω https και με πολλές παραμέτρους για το αν θα είναι προσβάσιμο στο κοινό, προσβάσιμο σε συγκεκριμένους χρήστες και ακόμη τι θα είναι προσβάσιμο και σε ποιό χρήστη.

Ovi: H υπηρεσία αυτή τρέχει από το κινητό και κάνει διαθέσιμα σε ένα online λογαριασμό μας τις επαφές, το ημερολόγιο, φωτογραφίες και βίντεο. Πλέον τα δεδομένα είναι online και έχουμε την δυνατότητα ορθότερης διαχείρισης, ακόμα και προώθησης φωτογραφικών άλμπουμ σε γνωστούς μας, χωρίς την μεταφόρτωση στον Η/Υ και επαναφόρτωση στο internet. Είναι μια προσπάθεια ώστε όλα να είναι μαζεμένα και εύκολα διαχειρίσιμα σε ένα σημείο.

Sports Tracker: GPS-based activity tracker. Σε σε συνδυασμό με αυτή την θήκη και αυτά τα ακουστικά, έχετε ένα τέλειο συνδυασμό για τις προπονήσεις και τα longrun.


ViNe: GPS based tagging social network. Πρόκειται για εφαρμογή που καταγράφει την διαδρομή του χρήστη ως ViNe (κληματαριά) και ως φύλλα (vine leafes) τα γεγονότα στο σημείο αυτό. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι η μουσική που παίχτηκε, τα video και οι φωτογραφίες που λήφθησαν.

Χρεώσεις ()
Σε κάθε περίπτωση να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το Mobile Broadband καθώς εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε στο internet και δεν προτιμήσετε WLAN σύνδεση αλλά 3G/GPRS, το bandwidth και η κίνηση που απαιτούνται για πολλές από τις παραπάνω εφαρμογές μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά!

Τα παραπάνω links σε QR-Code:
qrcode

No comments: